Historie

1901

De twee broers Gerhard en Arie Jacob Nagtegaal starten in Gouda een fabriek voor de productie van vuurvast materiaal onder de naam Firma Gebrs. Nagtegaal.

 

1909

Arie Jacob verlaat het bedrijf en doet zijn aandeel over aan zus Anna Maria.

 

1945

Gerhards zoon Gerard Cornelis en diens zwager Eduard Carel van den Bovenkamp kopen de oprichters van het bedrijf uit en richten de focus op toelevering aan de petrochemische industrie, die snel groeit dankzij de wederopbouw.

 

1954

Firma Gebrs. Nagtegaal wordt een NV, met ruim 60 medewerkers.

 

1959

Samenwerking met De Porceleyne Fles leidt tot een nieuwe naam: NV Gouda Vuurvast, Verenigde Vuurvaste-Steenfabrieken. Op het bedrijfsterrein komt een nieuw kantoor en een modern laboratorium. In de fabriek wordt al gewerkt met een tunneloven. Vaste klanten voor de vuurvaste stenen en beton zijn inmiddels Shell, Esso, Stork, Philips, Ketjen, Werkspoor, Koninklijke Sphinx, Koninklijke Mosa, de Koninklijke Marine en de Nederlandse Spoorwegen.

 

1969

Overname van de afdeling Ovenbouw van De Porceleyne Fles. Het bedrijf telt inmiddels ruim 150 medewerkers.

 

1972

Overname door het Franse bedrijf Carbonisation Entreprise et Céramique (CEC). Dit wordt op zijn beurt weer onderdeel van cementproducent Lafarge.

 

1983

De families Nagtegaal en Van den Bovenkamp kopen Gouda Vuurvast terug van Lafarge.

 

1987

Notering van Gouda Vuurvast aan de Amsterdamse beurs.

 

1996

Overname van de Belgische ovenbouwer Selanco Vuurvast in Schoten leidt tot Gouda Vuurvast Belgium.

 

1998

Oprichting van Gouda Feuerfest in Duitsland.

 

2008

Gouda Vuurvast wordt opgenomen in de RijnDijk Groep, die begin 2009 de naam Andus Group aanneemt. Deze groep telt vier divisies werkzaam in respectievelijk de olie- en gasindustrie, staalconstructie, vuurvast en procesindustrie.

 

2009

Andus Refractories telt vier zelfstandige werkmaatschappijen: Gouda Refractories, Gouda Vuurvast Services, Gouda Vuurvast Belgium en Gouda Feuerfest.

 

2011

Aankoop aangrenzend perceel van 2,3 hectare grond op industrieterrein Kromme Gouwe. Op dit perceel zal een nieuwe bedrijfshal worden gerealiseerd.


2013

Op 15 november 2013 is de 3e tunneloven en de nieuwe bedrijfshal officieel in gebruik genomen. Middels de nieuwe oven, welke een temperatuur van 1700°C kan bereiken, neemt de productiecapaciteit met 60% toe.

 

2018

Aankoop van 15.000 m2 aangrenzende grond met opstallen. Hiermee kunnen de toekomstambities en ontwikkeling van Gouda Refractories in Gouda gerealiseerd worden. Er zal spoedig gestart worden met de bouw van een nieuw hoofdkantoor. Andere projecten welke nu gerealiseerd kunnen worden zijn o.a. de realisatie van een hypermodern laboratorium.

 

In november is gestart met de bouw van een nieuwe volautomatische menglijn voor hoogwaardige vuurvaste materialen.

 

2020

De Refractories divisie van de Andus Group opent een nieuw kantoor in Zweden: Gouda Refractories Nordic.

 

2021

Wederom breidt de Refractories divisie zich uit door een nieuwe locatie in Zweden: Gouda Industri Eldfast.