Gouda Refractories installeert 4 aluminium smeltovens bij Novelis/Aleris China

In 2021 kreeg Gouda Refractories een aantal orders van Novelis/Aleris China voor de renovatie van twee bestaande smeltovens en de bekleding van twee nieuwe. In deze ovens worden grote aluminiumblokken gesmolten en gelegeerd voor de productie van halffabricaten t.b.v. de vliegtuigindustrie.


“De bedrijfstemperatuur in een aluminium smeltoven bedraagt ongeveer 1100°C, een temperatuur die voor ons vuurvast goed te verdragen is. Dat ons vuurvast desondanks regelmatig vervangen moet worden komt vooral door de hoge temperatuur in combinatie met mechanische belasting (het beladen met blokken en het roeren van het bad), temperatuurschommelingen en chemische aantasting. We hebben een tevreden klant als het vuurvast in de vloer er langer dan twee jaar in blijft zitten,” zegt Edwin Aalbers, Product Manager bij Gouda Refractories.


Novelis/Aleris China, gevestigd in Zhenjiang, nabij Shanghai, is één van de weinige producenten die zijn goedgekeurd om aluminium te leveren aan de vliegtuigindustrie. Als onderdeel van deze goedkeuring wordt het totale productieproces geaccrediteerd. Dit betekent dat er hoge eisen worden gesteld aan de service en de kwaliteit van het vuurvast in de smeltovens. Gouda Refractories is in staat om, zelfs vanaf de andere kant van de wereld, dit naar volle tevredenheid te leveren en de concurrentie voor te zijn.Voor de 2021 order heeft Gouda Refractories allereerst een gedetailleerd vuurvast ontwerp gemaakt waaruit een materiaallijst voortkwam. In dit geval bestond deze lijst uit 700 ton beton (in 15 verschillende kwaliteiten), 900 ton stenen (in 7 verschillende kwaliteiten) en 100 ton isolatiemateriaal (in 14 verschillende kwaliteiten). Dit is vervolgens in 70 containers van Nederland naar China vervoerd.


Na maanden van uitstel was de stalen behuizing van de ovens uiteindelijk gereed (opgeleverd door derden), en kon er begonnen worden met de installatie van het vuurvast. Walter Thomaes, Supervisor bij Gouda Refractories, is naar China afgereisd om de gehele installatie te begeleiden. China hanteert strenge corona regels waaronder een quarantaineplicht van 28 dagen. Nadat Thomaes uiteindelijk toestemming kreeg om aan het werk te gaan, is het vuurvast onder zijn supervisie in 10 weken geïnstalleerd. “Het is mijn taak om te controleren of het vuurvast volgens tekening, met voldoende kwaliteit en op tijd geïnstalleerd wordt. Uiteraard volgens alle veiligheidsregels,” aldus Thomaes.


Dat alles naar volle tevredenheid van de klant is afgerond, blijkt uit het feit dat Novelis/Aleris de intentie heeft uitgesproken om ook de twee nieuwe ovens, die eind 2022 zullen worden opgeleverd, bij Gouda Refractories te bestellen.

 

 

Terug naar overzicht